Nieuws

Per 1 april is Bob Smolders ons team komen versterken. Bob werkt  vrijdagochtend op Vlaslant en is een enthousiaste jonge fysiotherapeut die je graag begeleid tijdens je training schema. 

 

 

 

Wat is verkalking in de schouderpezen.?

Het gaat  om een afzetting van calciumkristallen in de pezen. In het bijzonder gaat het hier om calcificaties (kalkafzettingen) in de pezen rond de schouderkop (meer bepaald de ‘rotator cuff' pezen). Deze calcificaties ontstaan niet na een ongeval en zelfs niet na een overbelasting. Men denkt dat ze ontstaan in een zone van verminderde bloeddoorstroming waarbij bepaalde cellen worden aangespoord tot het  vormen van calcium. Synoniemen van deze aandoening:
•tendinitis calcarea
•'calcium deposit' in de ‘rotator cuff'
•Hydroxyapatietdepot in de ‘rotator cuff' pezen
•calcifying tendinitis

Algemeen wordt aangenomen dat deze calciumdepots voorkomen bij 3 tot 5% van de bevolking. Slechts 35 à 45 % van alle patiënten die calciumdepots hebben, krijgen er ook symptomen van, m.a.w. niet iedereen heeft er klachten van. Het meest frequent wordt deze aandoening aangetroffen bij vrouwen en iets minder bij mannen tussen de 40 en de 50 jaar. 50 % van de patiënten heeft calcificaties in beide schouders hoewel beide schouders niet altijd tegelijkertijd pijn doen.

Calcificaties hebben geen verband met een ongeval of met een overbelasting. Er is geen relatie met de dominante zijde. Meestal komen deze klachten eerder voor bij kantoorbedienden.
Er is ook geen verband met:
-aderverkalking;
-artrose;
-osteoporose;
-calciuminname via de voeding;
-zware arbeid in het verleden.

Algemeen wordt aangenomen dat het een zelfgenezende aandoening is, aangezien deze calciumdepots op bepaalde leeftijden bijna altijd ofwel zeer traag ofwel plots kunnen verdwijnen.

Symptomen

In het stadium dat er calciumdepots worden gevormd zijn er meestal weinig klachten. Naarmate het calciumdepot groter wordt, kunnen er wel impingementklachten ontstaan, omdat de verdikte pees in conflict komt met het beenderig dak bovenop de schouder. In het ‘gecalcifieerd' stadium zijn er dus activiteitsgebonden klachten maar kan ook nachtelijke pijn voorkomen als men op de schouder gaat liggen. De meeste pijn die dan wordt waargenomen doet zich voor ter hoogte aan de zijkant van de bovenarm.

Behandeling

ESWT: Extracorporele Shock Wave Therapie (extracorporele schokgolfbehandeling):
hoewel er over deze techniek nog heel wat discussie bestaat, wordt die meer en meer gebruikt voor de behandeling van dergelijke calciumdepots. Naar analogie met de ESWL voor nier- en galstenen, is men sinds de jaren '90 deze techniek ook gaan gebruiken voor behandelingen van weke delen. Toch zijn er de laatste tijd meer en meer studies die bewijzen dat dergelijke therapie een slaagkans heeft van 50 tot 65 %. In tegenstelling tot operatieve ingrepen is de kans op succes dus lager, maar anderzijds gaat het om een niet-invasieve of niet-ingrijpende techniek die meestal ambulant kan uitgevoerd worden. 

Schoudernetwerk en eerstelijns netwerk NAH

Myriam Jacobs is in januari 2018 toegelaten tot twee nieuwe netwerken, te weten;

Schoudernetwerk Noord Brabant en eerstelijns netwerk Niet Aangeboren Hersenletsel.

hieronder kunt u lezen wat dit mogelijk voor u kan betekenen.

Het Schoudernetwerk in de regio Noord-Brabant heeft de ambitie om door samenwerking met fysiotherapeuten, huisartsen, orthopeden en radiologen optimale kwaliteit van zorg te leveren aan patiënten met schouderproblematiek, zowel door de uitstekend ontwikkelde diagnostische vaardigheden als de expertise in de behandeling. Door de samenwerking wordt kennis gedeeld en vergroot en op een eenduidige manier gecommuniceerd naar zowel verwijzers als patiënten. De patiënten ontvangen hierdoor de behandeling met het beste resultaat. Het SNNB is betrouwbaar, degelijk en consistent.

 

Het Multidisciplinair Eerstelijnsnetwerk NAH is een netwerk van eerstelijns zorgverleners in de regio Zuid-oost Brabant die gespecialiseerd zijn in de behandeling en begeleiding van mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Het netwerk staat voor samenwerking, kwaliteit van zorg en enthousiasme.

Het netwerk biedt kwalitatief hoogwaardige multidisciplinaire eerstelijnszorg aan volwassenen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en hun sociale systeem, met uitzondering van mensen met hersenletsel ten gevolge van de ziekte Parkinson, multiple sclerose, dementie en de gevolgen van alcohol en drugs. Voor de behandeling en begeleiding van deze doelgroepen verwijzen wij u naar andere netwerken, zoals het Parkinsonnet en MS Zorg Nederland.

Hulp wordt geboden bij vragen op het gebied van:

  • Motorische
  • Cognitieve
  • Sociale
  • Psychologische
  • Ergonomische
  • Verbale en Communicatieve 
  • Voedingsproblemen.

Het Multidisciplinaire Eerstelijnsnetwerk NAH regio Zuid-oost Brabant bestaat uit fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, logopedisten en diëtisten die zich gespecialiseerd hebben in het behandelen van NAH-cliënten en hun sociale systeem. Deze gedreven disciplines werken optimaal samen, zowel met elkaar als met andere betrokkenen, zoals de huisarts, revalidatiearts, specialist, thuiszorg, gemeente en welzijnsorganisaties.