“De meest innoverende ontwikkeling in chronische blessures”
Shockwave therapie, ook wel ‘ESWT’ (Extracorporeal Shockwave-therapie), wordt ingezet bij de behandeling van (chronische) klachten. Denk hierbij aan schouder-, achillespees- en elleboogklachten. Met name in geval van hielspoor zetten we de therapie veelvuldig in. Informatie over Hielspoor
Hielspoor is een verkalking aan het hielbeen bij de aanhechting van de peesplaat die naar de voorvoet loopt. Het is een aandoening die wordt vastgesteld door middel van een röntgenfoto of echo onderzoek. Hielspoor is echter vaak een asymptomatische aandoening. Er is dan ook aan de niet pijnlijke zijde spoorvorming waar te nemen. De pijn wordt dan ook meestal niet veroorzaakt door de verkalking maar door een verweking in de aanhechting van de peesplaat. Deze pees verdikt door overbelasting en er ontstaat een soort littekenweefsel in de pees. Dit is echter op een röntgenfoto niet te zien maar wel op een echo. De officiële naam van deze verweking is plantar fasciose en is vergelijkbaar met een tennisarm. Er wordt ook wel melding gemaakt van fasciitis plantaris echter er is geen acute ontsteking aanwezig in het weefsel vandaar dat de term fasciitis oftewel ontsteking van de peesplaat incorrect is.
Oorzaak
In de meeste gevallen is hielspoor of plantar fasciose een blessure die ontstaat door overbelasting. De overbelasting vindt plaats door teveel spanning op de peesplaat. Daardoor wordt op de peesplaat-aanhechting aan de hiel te hard getrokken. Dit kan door externe factoren zoals overbelasting in sport zoals bij hardlopen of werk wanneer je een staand beroep hebt. Vaak zijn er al interne factoren aanwezig die er toe leiden dat dit probleem kan gaan ontstaan zoals een verkeerde voetstand of overgewicht.
Zaken die verder kunnen meespelen bij het ontstaan van hielspoor:
Externe factoren
- Intensieve sporten (vooral wandelen en hardlopen).
- Veel en lang staan (bij beroepen in detailhandel of horeca).
- Bergwandelen: een berg op wandelen rekt de peesplaat sterk op.
- Slechte schoenen.
- Sporten op een harde ondergrond.
Interne factoren
- Overgewicht.
- Leeftijd: boven de 45 neemt de sterkte van de peesplaat behoorlijk af.
- Een verkeerd looppatroon (niet goed afwikkelen van de voet).
- Te korte kuitspier.
- Platvoeten/holvoeten.
Symptomen
Mensen met hielspoor en plantar fasciose zullen vaak pijn onder het hielbeen of voet pijn voelen, vooral aan de voorkant van de hiel. Vaak ondervinden mensen de volgende symptomen:
- Pijn onder de hiel: met name in de ochtend.
- Pijn bij het opstaan na langere tijd stil zitten.
- Pijn bij lopen: vooral bij net opstarten. Na een beetje opwarmen neemt de voetpijn vaak wel iets af bij langere wandelingen komt de pijn weer terug.
- Problemen om lang stil te staan.
- Stijf of gespannen aanvoelen van de peesplaat onder de voet.
- Hielpijn bij autorijden.
- Op de hak steunen of lopen.
Vaak is de hielpijn duidelijk te lokaliseren aan de binnen voorzijde van de hiel. Wanneer je hard en diep op deze plek drukt is de pijn duidelijk voelbaar. De pijn straalt vaak uit naar andere plekken rond de hiel of onder de voetboog. De voetpijn kan per dag verschillen. Wanneer je zaterdag veel hebt gestaan of gelopen zal zondag een pijnlijke dag opleveren. De klachten komen namelijk pas na de gedane inspanning.
Prognose
De normale prognose is dat de klachten bij 80% van de mensen vanzelf verdwijnt na ongeveer 12 maanden. Een en ander hangt samen met de interne en externe factoren en of hier iets aan wordt gedaan in de tussentijd.
Het herstel duurt zo lang omdat er geen actieve ontsteking in de pees en de verkalking optreedt. We spreken over verweking of fasciose. Daardoor worden de klachten door het lichaam niet goed gesignaleerd en is de normale herstelperiode erg lang.
Behandeling
Gedoseerde rust
Vaak nemen acute klachten af door de loop en sta belasting verminderen. Bijvoorbeeld: In plaats van 2 keer per dag met de hond te lopen kun je dit ook tijdelijk door iemand anders laten doen. De stijfheid zal echter nog wel aanwezig blijven.
Podotherapeutische zolen
Bij een afwijkende voetstand kunnen op maat gemaakte zolen een oplossing bieden. De voet krijgt de steun die hij nodig heeft en de trekkrachten op de pees nemen af. Daardoor neemt de pijn vaak langzaam maar zeker af. Daarnaast kan op de pijnlijke plek een gaatje of verzachting worden gemaakt.
Shockwave therapie
Door Shockwave therapie (ESWT) wordt de ontstekingsreactie die normaal uitblijft door hoog energetische pijnlijke geluidsgolven geïnitieerd. Bij 70 a 80% van de mensen geeft dit na 6 tot 12 weken een aanzienlijke verbetering van de klachten.
CHRONISCHE PIJN
Veel chronische pijnklachten worden veroorzaakt door ontstekingen, verkalkingen van pezen of slijmbeurzen. Ook verkrampte spieren of spierknopen kunnen veel pijn veroor- zaken. Soms blijkt geen resultaat geboekt te worden met injecties, medicatie, fysiotherapie of relaxatiemethoden. Pijn keert dan na korte tijd terug, soms heftiger dan voorheen.
ZONDER MEDICATIE OF INGREPEN
In dat geval kunt u baat hebben bij shockwave therapie. Hierbij wordt de pijnlijke plek voorzien van schokgolven; het systeem is vergelijkbaar met dat van een niersteenvergruizer. De pijnklachten worden dus zonder medicatie of chirurgische ingrepen behandeld. Vaak wordt na enkele behandelings- sessies al succes geboekt. De therapie wordt beschouwd als één van de meest vernieuwende ontwikkelingen in pijn- behandeling.
BEHANDELING
Voor de behandeling plaatsvindt wordt op basis van een consult en een lichamelijk onderzoek het pijngebied gelokaliseerd. Nadat de bron van de pijn en het pijngebied vastgesteld zijn, wordt van start gegaan met de therapie. Speciale apparatuur (een soort ‘behandel- pistool’) voorziet de pijnlijke plek van shockwave-impulsen.
Er zijn vier hypotheses die de werking van shockwave verklaren:
1. de schokgolven stimuleren de metabole (stofwisselings ) reacties en daarmee herstellende processen in het weefsel.
2. schokgolven zouden voor nieuwe microvascularisatie (micro bloedvaatjes) zorgen. Afvoer van afvalstoffen en aanvoer van herstelstoffen naar het getroffen weefselgebied worden daardoor verbeterd.
3. schokgolven veranderen de compactheid van kalkdepots in het weefsel. Het wordt gefragmenteerd en makkelijker door het omringende weefsel “opgeruimd”.
4. schokgolven zouden een lokaal verdovend effect hebben door overstimulatie van de zenuwvezels ter plaatse.
Afhankelijk van uw klachten hebben de sessies meestal een behandelinterval van 7 tot 10 dagen. De behandelingen worden overigens wel vaak als pijnlijk ervaren.
VOORDELEN THERAPIE.
De therapie biedt een aantal belangrijke voordelen:
– Snel resultaat. Dit houdt concreet in dat pijnverzachting of herstel van de bewegingsvrijheid binnen enkele dagen optreedt;
– Weinig bijwerkingen. Ondanks het feit dat de therapie weinig bijwerkingen kent, kunnen direct na de behandeling wel een lichte roodheid, een zwelling of na-pijn ontstaan.
– Geen injecties of operatie. Door de therapie kunnen injecties of chirurgische ingrepen u bespaard blijven.
– Betaalbare therapie.
KOSTEN & VERGOEDINGEN.
De behandeling wordt bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd.
Geen Fysiotherapieverzekering of dekking?
Indien u niet voor vergoeding in aanmerking komt zullen wij per shockwave behandeling € 50,- in rekening brengen.